mecho-grozdeМечо Грозде или Уви Урси - Без значение е, дали сте хванали инфекцията на пикочните пътища в басейн, на плажа или след приятна вечер с непознат/а, важно е да сте наясно как и кога да използвате Мечото грозде, понеже това е една колкото полезна, толкова и опасна билка. Ако пък сте атлет, който разчита на Ува Урси за обезводняване, то бъдете наясно, че да приемате екстракта повече от седем дни, носи сериозни рискове, които трябва да се знаят!

Мечото грозде (Arctostaphylos uva-ursi , Asteraceae) e малък трънлив храст, който расте по високите области на Европа. Храстът има малки червени плодове на вид наподобяващи гроздови зърна. Листата на въпросното растение от столетия се използват в различните национални самобитни медицински практики, като антисептик-антибиотик за лечение на пикочни и бъбречни инфекции, за което допринася и лекият им обезводняващ ефект.

Екстрактът от мечо грозде, известен в чужбина и като Ува Урси екстракт, е стандартизиран прах от сушени листа, съдържащ фиксиран процент активно вещество: хидрохиноновия дериват арбутин.

Най-важната от активните съставки на Ува Урси е гликозидът арбутин, който има антимикробно действие и слаб диуретичен ефект. Други вещества съдържащи се в листата са широка група танини, някои флавоноиди и тритерпени и някои 14-фенолни киселини. Традиционно, листата на мечото грозде се използват за лечение на цистити и възпаления на пикочните пътища. В модерната медицина и фитотерапията се наблюдава следване на традиционната линия на употреба. В лекарските практики на редица страни като Германия, САЩ и др. е прието екстрактът от мечо грозде да се прилага в лечението на леки и средно тежки инфекции на пикочните пътища, като начин за избягване употребата на по-тежки антибиотици.

Comments

comments