photolibrary_rf_photo_of_doctor_with_x-raysВ ранна възраст костите са здрави и плътни. Но постепенно стават по-лесно чупливи и крехки и това се дължи на намаленото съдържание на Калций в тях. Този процес напредва видимо в средната възраст и в по-изявените си форми се нарича остеопороза.
От нея страдат предимно жените. Изразява се с повижена чупливост и болки в костите. За да се предпазим от това трябва да се вземат мерки от ранна възраст. И това е подходящото хранене. Ще изброим някой от най-важните за здравината на костите храни.
Мляко и млечни продукти.
Те са може би най-важни, защото са най-богати на калций. Важно е обаче да се приема нискомаслено мляко, най- добре кисело, а не прясно. В супермаркетите се предлагат и много продукти, съдържащи мляко, но и захар, изкуствени аромати на плодове и оцветители. Тях по-добре ги пропуснете.
Риба
Сардината съдържа много калций, затова е важно да присъства често в менюто ви.
От другите са важни сьомга, скумрия и други т.н. тлъсти риби. Имат много Витамин Д и омега-3 мастни киселини. А те спомагат за задържането на калция в костите.
Зелените лисни зеленчуци.
Може да се учудите , но освен на много витамини са богати и на калций. Особенно внимание обърнете на листата на ряпата и ги слагайте в салатата си.
Соевите храни
Има се впредвид всичко от соя – зърната, гранулат от соя, соев сос и соево мляко.
Семена и ядки
Освен че са богати на калций, като сусам и слънчогледово семе, съдържат и омега-3 мастни киселини – при ореховите ядки, лененото семе.
Намалете солта
Колкото повече сол ядете, толкова повече калций се губи. Костите изтъняват и стават чупливи. Затова намалете приема на сол и я заменете с калиева.

Слънцето
Донякъде то не е храна. Но под въздействие на слънчевите лъчи в кожата се образува Витамин Д, нужен за усвояването на калция и доставянето му до костите.
Спорт
Изклютително важно за изграждането на здрави кости е редовното спортуване. Интензивните движения ги натоварват, подобряват кръвоснабдяването и храненето им. Тези навици се изграждат още в детството и дават добрите си резултати в по-късните периоди от живота.

Comments

comments